Verzekeraars blijven dure medicijnen vergoeden

Verzekeraars blijven dure medicijnen vergoeden

, door OverstappenZorgverzekering.nl

De branche-organisatie Zorgverzekeraars Nederland liet weten niet te stoppen met de vergoeding van dure medicijnen. Hiermee is de discussie geopend, immers de vaststelling van alle vergoedingen in het basispakket ligt niet bij de verzekeraars maar bij de minister en de politiek.

Advies College van Zorgverzekeringen

De minister wordt daarin geadviseerd door het College van Zorgverzekeringen. Aan de adviezen van het CvZ liggen maatschappelijke veranderingen en overwegingen ten grondslag, wetenschappelijke bevindingen, maar ook financiële overwegingen. De minister heeft dit college in 2011 de opdracht meegegeven stringenter te kijken naar de kosteneffectiviteit van alle voorzieningen in het basispakket.

Onrust zorgverzekeringen

Het uitlekken van het concept-advies over het stopzetten van dure medicaties heeft zowel negatieve als positieve effecten gehad. Het heeft veel onrust veroorzaakt onder de patiënten, maar de discussie is wel belangrijk om helder te krijgen óf het nodig is grenzen te stellen bij verdeling van het zorgbudget en waar die grenzen dan moeten liggen. Dat geldt niet alleen voor medicijnen.

Solidair

Uit de discussie is in ieder geval naar voren gekomen dat er een grote mate van solidariteit is en dat de meeste mensen vinden dat er geen prijskaartje mag hangen aan een mensenleven. Velen realiseren zich maar al te goed dat het draadje tussen gezond en ziek zijn heel dun is.

Het is begrijpelijk dat de zorgverzekeraars zich gedistantieerd hebben van het concept-advies van het CvZ. De verzekeraars hebben de opdracht goede zorg tegen een betaalbare prijs te bewerkstelligen, maar zij beslissen niet over de samenstelling van het basispakket. En dat wilden ze wel even gezegd hebben, omdat ze toch al het imago hebben dat ze alleen naar de centen kijken.

Overstappen zorgverzekeraar

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.