Schulden zorgverzekering

Schulden zorgverzekering

, door OverstappenZorgverzekering.nl

Bij een premieachterstand van 6 maanden is de verzekeringnemer geen premie meer aan de verzekeraar verschuldigd, maar moet hij een bestuursrechtelijke premie aan het CVZ betalen. Deze premie bedraagt 130% van de standaard zorgpremie. Het CVZ int de premie door deze in te laten houden op het salaris of uitkering en door de zorgtoeslag aan zich te laten afdragen.

Wanneer iemand één van de volgende uitkeringen heeft, dan wordt er 100% geïncasseerd via bronheffing (dat is een inhouding van belasting op het moment dat bepaalde inkomsten betaalbaar worden gesteld) en niet via de zorgtoeslag:

  • AOW, ANW
  • Wajong, WAZ, Vervolguitkering WGA (WIA)
  • Vervolguitkering WW
  • Toeslagenwet
  • WWB, WIK.

De overige 30% wordt afzonderlijk via aanmaning en soms ook een dwangbevel ingevorderd door het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) . Vanaf 1 januari 2013 vervalt deze uitzondering en wordt ook bij minimumuitkeringen 130% geïnd via de bronheffing.

De werkgever of uitkeringsinstelling die ten onrechte de bronheffing niet toepast, moet het bedrag alsnog aan CVZ betalen zonder dat dit verhaald mag worden op de verzekeringnemer.

Wanneer de 6 maanden premieachterstand aan de zorgverzekeraar voldaan is meldt de zorgverzekeraar dit bij het CVZ. Vanaf dat moment is de verzekeringnemer geen bestuursrechtelijke premie meer verschuldigd en dient hij de nominale premie gewoon weer aan de eigen verzekeraar te betalen. Als er nog een bedrag bestuursrechtelijke premie open staat, dan wordt dat door CVZ alleen nog op normale wijze geïnd en niet meer via bronheffing of inning van de zorgtoeslag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.