Persoonsgebonden budget strenger gecontroleerd

Persoonsgebonden budget strenger gecontroleerd

, door OverstappenZorgverzekering.nl

In afgelopen jaren is misbruik van het persoonsgebonden budget (pgb) veelvuldig in het nieuws geweest. De fraude was zo wijdverbreid dat controleurs tegen 2100 mogelijke gevallen van fraude aanliepen bij de 30.000 huisbezoeken die ze aflegden.

Omdat de huisbezoeken hun vruchten afwerpen heeft staatssecretaris Van Rijn daarom besloten het budget voor controle dit jaar met 5 miljoen euro te verhogen. “We schakelen een tandje bij” aldus de staatssecretaris. De staatssecretaris wil vasthouden aan het pgb, ondanks de fraudegevoeligheid en spreekt van een belangrijke regeling voor veel mensen.

Het Persoonsgebonden budget is in 1998 geïntroduceerd door Erika Terpstra, met het pgb konden mensen zelf hun zorg inkopen dat de inkoop efficiĆ«nter zou maken. Zorgbehoevenden zouden zelf beter kunnen bepalen welke zorg ze nodig zouden hebben. Een neveneffect bleek echter te zijn dat voor veel zorg die voorheen werd opgevangen door familie en naasten door middel van een pgb werd opgelost. Het aantal mensen dat gebruik maakt van een pgb is dan ook explosief gegroeid, van 13.000 in 1998 naar 139.000 in 2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.