Participatiemaatschappij maakt snelle groei door

Participatiemaatschappij maakt snelle groei door

, door OverstappenZorgverzekering.nl

Minister-President Rutte lijkt toch zijn zin te krijgen met de participatiesamenleving waarin de burger een grotere verantwoordelijkheid voor de eigen zorg neemt en zodoende minder afhankelijk wordt van de overheid. Volgens Vilans, het kenniscentrum voor langdurige zorg, groeit het aantal burgerinitiatieven snel.

De burgerinitiatieven die Vilans telt houden zich bezig met kleine maar belangrijke zaken zoals het verzorgen van maaltijden, het uitvoeren van klusjes in huis en tuin en het houden van gezelschap. Het aantal initiatieven kent een snelle groei, daarnaast worden de bestaande initiatieven steeds groter. Waar Nederland in 2013 nog maar 30 van dergelijke initiatieven telde zijn het nu ruim 100.

Dorpen en kleine gemeenten inspireren ditmaal de grote steden. Aangezien dorpen meer op de eigen bewoners waren aangewezen voor het aanbod van de zorg ontstonden hier de eerste zorgcoöperaties, waar bewoners gezamenlijk zorg inkopen en welzijnswerk uitvoeren. Ondertussen zijn dergelijke initiatieven ook in verschillende stadswijken ontstaan. De zorgcoöperaties zorgen volgens zorgverzekeraar CZ voor lagere kosten voor het Rijk, de verzekeraar en gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.