Overstappen: hier moet je rekening mee houden

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering gaat altijd in vanaf 1 januari. Dit betekent dat wanneer je wil overstappen je vóór 1 januari van het nieuwe jaar je je huidige zorgverzekering opgezegd moet hebben. Je moet daarbij rekening houden met het volgende:

  • Je opzegging dient uiterlijk 31 december door je huidige zorgverzekeraar te zijn ontvangen. Aangezien een opzegging niet met terugwerkende kracht (dus na 31 december) kan worden gedaan, kun je overwegen om je opzegging aangetekend te versturen.
  • Omdat het stopzetten van je huidige zorgverzekering in verband met een overstap (normaal gesproken) altijd aan het eind van het jaar plaatsvindt, is het verstandig rekening te houden met de mogelijke vertraging van de postbezorging rondom de feestdagen.
  • Bij opzegging van de basisverzekering zal de zorgverzekeraar niet automatisch ook je aanvullende verzekering stopzetten. Dit is namelijk bij de wet verboden Het is daarom raadzaam om (indien van toepassing) in je brief duidelijk te vermelden welke verzekering(en) je wil beëindigen.

De basisverzekering en aanvullende verzekering zijn afzonderlijke verzekeringen. Beide verzekeringen  kunnen namelijk afzonderlijk van elkaar bij verschillende zorgverzekeraars worden ondergebracht. Veel verzekeraars hebben echter in hun voorwaarden opgenomen dat bij opzegging van de basiszorgverzekering, alle eventuele aanvullende verzekeringen ook automatisch worden beëindigd. Controleer dus goed je huidige polisvoorwaarden zodat je weet of dit voor jou van toepassing is of niet.