Overstappen Basisverzekering

De basisverzekering is het pakket aan zorg waar elke Nederlander verplicht voor is verzekerd. Onder de basisverzekering vallen onder andere huisartsenzorg, veel medicijnen en ziekenhuisopname. In 2017 was het verplichte eigen risico voor de basisverzekering 385 euro, in 2018 blijft dit gelijk en zal ook 385 euro bedragen.

In principe heb je met je zorgverzekeraar een overeenkomst voor een jaar gesloten voor de basisverzekering. Dit houdt in dat je maar eenmaal per jaar kunt overstappen van basisverzekering. Eind van dit jaar (in november of december) krijgt je van je zorgverzekeraar de polisvoorwaarden voor het volgende jaar thuisgestuurd.

Aangezien de dekking van de basisverzekering door de overheid is vastgesteld is de dekking van het basispakket per zorgverzekeraar exact hetzelfde. Alleen in servicegraad van de zorgverzekeraar en de vrije zorgkeuze bestaan verschillen. Daarom is het aan te raden om te na te gaan of er geen goedkopere basisverzekering is of een verzekeraar die beter aan je wensen voldoet.