Overstappen

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan je de nodige euro’s voordeel opleveren. Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij waar je op dit moment je zorgverzekering hebt lopen, kan dit soms tot wel honderden euro’s per jaar besparen.

Waarom overstappen van zorgverzekeraar?

Met het oog op de toekomst is er nog een tweede reden waarom overstappen naar een andere zorgverzekering een goed idee kan zijn. In 2006 werd het ziekenfonds afgeschaft en is iedere Nederlander verplicht particulier verzekerd voor de basisverzekering. Het idee daarachter was dat een concurrentie tussen verzekeraars uiteindelijk zou leiden tot lagere zorgpremies. We zijn inmiddels zes jaar verder en kunnen stellen dat het allemaal iets anders gelopen is dan verwacht. Zo is alleen de verplichte basisverzekering sinds 2005 gemiddeld al meer dan 30% in premie gestegen. En men denkt dat de premies de komende jaren nog veel sneller gaan stijgen. Door massaal over te stappen naar een andere, goedkopere zorgverzekering kun je echter afdwingen dat de verzekeraars op prijs en kwaliteit zullen gaan concurreren.

Hoe werkt overstappen?

In principe is het zo dat je je huidige zorgverzekering elk jaar per 1 oktober op kunt zeggen (dus drie maanden vantevoren). Kijk altijd voor de zekerheid je polisvoorwaarden even na wat de opzegtermijn is, want anders ben je straks twee premies aan het betalen. Ook kun je gelijk even kijken of je huidige zorgverzekering nog wel voldoet aan jouw wensen. Als je het gevoel hebt dat je teveel premie betaalt en elders goedkoper af kan zijn, kun je altijd een online check maken. Vaak bespaar je dan geld op je maandelijkse premie tegen dezelfde service.

Mocht je naast een basisverzekering ook een aanvullende verzekering hebben afgesloten, dan is aan te raden om dit bij de opzegging ook te vermelden, zodat daar geen misverstanden over kunnen ontstaan. Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging van de opzegging.