Overstappen Zorgverzekering

Overstappen Zorgverzekering

Je zorgverzekering heeft een looptijd van een jaar. Aan het einde van elk kalenderjaar kun je jouw zorgverzekering aanpassen of besluiten om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar die wellicht voor jou aantrekkelijker is. Je moet daarvoor je huidige zorgverzekering wel opzeggen vóór 31 december van datzelfde jaar. En zorg ervoor dat je voor 1 februari van het nieuwe jaar je zorgverzekering bij je nieuwe verzekeraar hebt afgesloten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd.

Acceptatieplicht zorgverzekering

Je huidige zorgverzekering opzeggen doe je bij voorkeur pas nadat je een nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten. Het kan zo zijn dat de nieuwe zorgverzekeraar jou weigert voor de aanvullende verzekering. Voor de basisverzekering geldt dat niet, want daarvoor geldt een acceptatieplicht. Dat betekent dat een zorgverzekeraar je niet mag weigeren voor de basisverzekering. In de meeste gevallen zegt de nieuwe zorgverzekering de oude zorgverzekering op.

Zorgverzekering zelf regelen of niet?

Je kunt zelf je oude zorgverzekering opzeggen, maar dat kan je nieuwe zorgverzekeraar ook voor jou doen. Dat is mogelijk omdat er afspraken zijn gemaakt tussen de verschillende zorgverzekeraars. Meld jezelf dan wel voor 1 januari aan bij je nieuwe zorgverzekeraar, anders heeft deze te weinig tijd voor het regelen van je overstap.

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan in principe maar één keer per jaar. Er zijn een paar situaties waarbij een uitzondering wordt gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer je:

  • In Nederland gaat wonen en je hebt langdurig in het buitenland hebt gewoond
  • Verzekeringsplichtig bent en nu niet verzekerd bent
  • 18 bent geworden en niet meer meeverzekerd wilt zijn met je ouders
  • In het buitenland woont en belasting in Nederland betaalt
  • Militair was en uit dienst treedt
  • Je bij je nieuwe werkgever een collectieve zorgverzekering afsluit