Opzeggen zorgverzekering

Opzeggen zorgverzekering

, door OverstappenZorgverzekering.nl

Jaarlijkse opzegmogelijkheid

Uw zorgverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december. U hebt jaarlijks de mogelijkheid om de zorgverzekering op te zeggen. Als u zich voor 1 januari aanmeldt bij een nieuwe zorgverzekeraar, zegt deze automatisch de oude verzekering voor u op. U hebt tot uiterlijk 31 januari van het nieuwe jaar om u aan te melden voor een zorgverzekering. Deze gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari van dat jaar in.

Tussentijds opzeggen

In bepaalde situaties is het mogelijk om de verzekering tussentijds op te zeggen. Dit is mogelijk wanneer:

  • Je naar het buitenland verhuist en geen inkomen uit Nederland meer krijgt;
  • Je van een collectieve verzekering vanuit je werkgever overstapt naar een andere collectieve verzekering van je nieuwe werkgever;
  • Zorgverzekeraars de polisvoorwaarden tussentijds nadelig wijzigen.

Via werkgever

Wanneer je meedoet aan een collectiviteit via jouw werkgever dan is beëindiging van het dienstverband volgens de Zorg-verzekeringswet géén reden om de zorg-verzekering tussentijds op te zeggen. De polis (basis-verzekering en aanvullende verzekering) wordt dan individueel voortgezet tot 31 december van hetzelfde jaar. De premie gaat wel omhoog, omdat de collectieve korting wegvalt. Alleen als je ook bij bijvoorbeeld een nieuwe werkgever aan de collectiviteit mee kan doen, dan kun je wel weer tussentijds opzeggen.

Zelf regelen of niet?

Een andere zorgverzekering afsluiten kan natuurlijk alleen met jouw toestemming. Jij beslist immers waar en hoe je verzekerd wil zijn. In de eerste plaats moet je zelf altijd aangeven wil of je wil wisselen van zorgverzekeraar. Maar de hele overstap hoef je niet helemaal zelf te regelen.

Tenminste, je kan er ook voor kiezen om je zorgverzekeraar dat te laten doen. altijd zelf dient aangeven als u wilt overstappen. En er is meer wat je kan doen:

  • Zelf direct contact opnemen met de nieuwe zorgverzekeraar van uw keuze
  • Een verzekeringsaanvraag indienen via een verzekeringsadviseur

Een andere partij ( bijvoorbeeld je werkgever of een vereniging) via een collectieve regeling de nieuwe zorgverzekering voor jou laten afsluiten. NB: in het geval van een collectieve zorgverzekering kan je ervoor kiezen om de zorgpremie zelf af te dragen of dat je het premiebedrag laat inhouden op je salaris of uitkering.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.