Zorgverzekering kiezen

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je goed op moet letten bij het kiezen voor de juiste zorgverzekering:

  • Dekt de verzekering de kosten die ik vergoed wil krijgen?
  • Welke ziektekosten krijg ik niet volledig vergoed? En wat vind ik daarvan?
  • Kan ik overal terecht als ik zorg nodig heb?

Check de voorwaarden van jouw polis

Kijk goed in de voorwaarden van de zorgverzekering. Daar zie je terug waarvoor je verzekerd bent en waar je terecht kunt voor medische hulp. De voorwaarden verschillen sterk per verzekeraar. Een aantal verzekeraars is heel duidelijk en geeft aan dat ze alles vergoeden (eventueel met een maximum bedrag). Maar er zijn ook verzekeraars die per behandeling aangeven of deze wordt vergoed of niet. Het kan ook zijn dat je naar een gecontracteerde zorgverlener moet. Als je dat niet doet dan zijn 10% of 20% van de kosten voor eigen rekening.

Kies de juiste dekking

Welke kosten wil je verzekeren? Denk daarbij niet alleen aan vandaag, maar ook aan de toekomst. Het dekkingspakket wordt vaak op de huidige zorgbehoefte afgestemd, maar grote kosten maak je pas als je echt iets mankeert. Op zo’n moment wil je alles doen om snel beter te worden. Een goede dekking voor geneesmiddelen, therapieën en alternatieve geneeswijzen is dan relevant. Een zorgverzekering met een beperkte dekking kan ervoor zorgen dat je best wat geld kwijt bent. En dat wil je natuurlijk niet.

Waar moet ik nog meer op letten?

Ernstige ziektes kun je niet voorzien, maar kosten voor de tandarts, een bril of fysiotherapie komen vroeg of laat wel aan bod. Een beperkte dekking daarvoor komt van pas als je kosten ook daadwerkelijk verwacht en ze niet zelf wil dragen. Let er verder op dat je de hulp die je nodig hebt, kunt krijgen bij je eigen gekozen zorgverlener (ziekenhuis, huisarts, tandarts, fysiotherapeut). Velen weten niet dat je niet meer automatisch bij elk ziekenhuis terecht kan voor bepaalde behandelingen. Verzekeraars sluiten contracten af met een aantal zorgverleners waarvan ze de kosten volledig vergoeden.

Bij enkele van de goedkoopste zorgverzekeringen ben je niet vrij in het kiezen van een zorgverlener. Wil je dat risico niet lopen? Kies dan voor een verzekeraar die voor de basisverzekering en de aanvullende verzekering een restitutiepolis heeft. Dan heb je dus altijd een vrije keus.