Zorgtoeslag

Het afsluiten van een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland vanaf achttien jaar verplicht. In veel gevallen kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming in je zorgkosten in de vorm van de zogenaamde ‘zorgtoeslag’. Met deze zorgtoeslag kun je een deel van de verplichte kosten voor je zorgverzekering betalen.

De zorgtoeslag zal in 2018 flink worden verhoogd. Voor alleenstaande minima zal de zorgtoeslag 131 euro toenemen ten opzichte van 2017, meerpersoonshuishoudens met een laag inkomen krijgen er 194 euro bij. Dit ter compensatie van de premies waarvan verwacht wordt dat ze in 2018 zullen stijgen.

Hoogte zorgtoeslag

Of je in aanmerking komt voor de zorgtoeslag en hoe hoog deze toeslag zou zijn, is afhankelijk van je inkomen. Hoe hoger je inkomen is, hoe lager de eventuele zorgtoeslag. De hoogte van de zorgtoeslag is elk jaar aan wijziging onderhevig.

Voorwaarden

Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen dien je ten minste aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Je bent meerderjarig en dus verzekeringsplichtig
  • Je hebt recht op toeslagen via uw Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning. Ook je toeslagpartner dient in het bezit te zijn van de Nederlandse nationaliteit of de juiste verblijfsvergunning.
  • Je bent verzekerd volgens de Zorgverzekeringswet en betaalt daarmee premie voor de basisverzekering
  • Je verdient als alleenstaande minder dan €27.857 gedurende heel 2017
  • Jij of jouw toeslagpartner woont in het buitenland maar u geniet in Nederland een inkomen, uitkering of pensioen. Verder dien je ten alle tijden aan de overige voorwaarden voor inwoners van Nederland te voldoen
  • Jij of jouw toeslagpartner woont in het buitenland maar je bent een gezinslid van iemand die in Nederland en inkomen, uitkering of pensioen geniet.

Aanvragen

Zorgtoeslag aanvragen of uw gegevens betreffende de zorgtoeslag wijzigen doe je via de belastingdienst. Dit doet je via www.toeslagen.nl of je vraagt een formulier aan dat je via de belastingdienst. Een dergelijke aanvraag of wijziging heeft circa acht weken nodig voor de uiteindelijke verwerking van de nieuwe gegevens.