Ziekenfonds

Veel mensen zoeken naar nog steeds naar het ziekenfonds, niet wetende dat deze term al in 2006 is afgeschaft. Het ziekenfonds bestaat inmiddels uit de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekering. Ziekenfondsverzekeringen en particuliere ziektekostenverzekeringen zijn vervangen door zorgverzekeringen. Vroeger was u aangesloten bij het ziekenfonds in uw eigen postcodegebied. Tegenwoordig bepaalt u helemaal zelf bij welke zorgverzekeraar u verzekerd wilt zijn.

Afscheid ziekenfonds

Het ziekenfonds werd afgeschaft omdat de overheid van mening was dat het niet meer van deze tijd was. Dat was te wijten aan stijgende zorgkosten en de toenemende vergrijzing. Om een zorgverzekering voor iedereen betaalbaar te houden werd besloten om te stoppen met het ziekenfonds. Mensen met een lager inkomen werden vanaf 1 januari 2006 gecompenseerd via de zorgtoeslag.

Invoering nieuwe zorgstelsel

Met het beƫindigen van het ziekenfonds werd het nieuwe zorgstelsel ingevoerd. Vanaf 2006 geldt er een verzekeringsplicht voor (bijna) iedereen. De basisverzekering is een verzekering tegen kosten voor noodzakelijke, op genezing gerichte zorg. De inhoud van het basispakket wordt door de overheid vastgesteld en kun je vergelijken met de standaard vergoedingen vanuit het ziekenfonds. Een basiszorgzekering kent een acceptatieplicht, een verzekeringsmaatschappij mag dus geen mensen weigeren voor de basiszorgverzekering.

Naast de verplichte basiszorgverzekering kan er ook een aanvullende zorgverzekering worden afgesloten. U kunt uzelf bijvoorbeeld extra verzekeren voor tandartskosten, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Het aanbod basis- en aanvullende zorgverzekeringen is sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel enorm gegroeid. Dit kan het voor veel mensen lastig maken om een geschikte zorgverzekering te vinden. Ondanks dat een basiszorgverzekering nagenoeg altijd dezelfde dekking biedt, dit is immers per wet geregeld, zijn de premieverschillen groot.

Nu Overstappen ziekenfonds?