Eigen risico zorg werkt niet

Eigen risico zorg werkt niet

, door OverstappenZorgverzekering.nl

Onderzoekers van KPMG hebben niet aan kunnen tonen dat het eigen risico in de zorg leidt tot het zorgvuldiger omgaan met zorg. De eigen bijdrage bij zorgkosten is juist bedoeld om mensen zich bewust te laten worden van de kosten van zorg en zodoende een zorgvuldige afweging te maken of zorg daadwerkelijk nodig is.

In het onderzoek dat de accountant in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid uitvoerde is de hele zorgverzekeringswet (Zvw) onder de loep genomen. Opvallend is dat de onderzoekers van KPMG en minister Schippers on enkele belangrijke punten van mening verschillen.

Zorgverzekeraars doen niet aan risicoselectie

Een van die punten is versluierde risicoselectie. Zorgverzekeraars zijn volgens de zorgverzekeringwet verplicht iedereen die dit wil te verzekeren voor een basisverzekering, de zogenoemde acceptatieplicht. Door een mengeling van gezonde en ongezonde verzekerden te hebben kan zorg van goede kwaliteit voor elke Nederlander worden gegarandeerd is althans de redenatie. Zodoende is het zorgverzekeraars verboden om aan risicoselectie voor de basisverzekering te doen aan de poort. Door slimme marketingtrucs toe te passen kan een verzekeraar zich echter wel richten op een over het algemeen gezonde groep mensen op wie winst gemaakt kan worden. In het door KPMG uitgevoerde onderzoek wordt geconcludeerd dat zorgverzekeraars zich niet schuldig maken aan deze risicoselectie.

Verder stellen de onderzoekers dat voor verzekerden nog steeds onduidelijkheid bestaat over de verschillende zorgpolissen en wat wordt verzekerd. Zorgverzekeraars wordt aangeraden meer te doen aan transparantie en informatievoorziening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.