Eigen risico blijft gelijk in 2018

Eigen risico blijft gelijk in 2018

, door OverstappenZorgverzekering.nl

Het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering in 2018 gaat definitief niet omhoog. Zowel de Eerste Kamer als de Tweede Kamer hebben daarmee ingestemd. Hoewel in de stukken van Prinsjesdag nog een verhoging was opgenomen van 15 euro per jaar, hebben de onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet ervoor gekozen het eigen risico in 2018 niet te verhogen. Voor verzekerden is dit goed nieuws, maar er staat echter wel een stijging van de zorgpremie tegenover.

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is een deel van de zorgkosten die je als verzekerde zelf betaalt. Dit heeft onder meer betrekking op medicatie, spoedeisende hulp en bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. Het eigen risico heeft alleen betrekking op de zorg die wordt verleend vanuit het basispakket. Voor behandelingen vanuit de aanvullende verzekering betaal je nooit een eigen risico. Wel kun je te maken krijgen met een eigen bijdrage.

Ontwikkeling eigen risico

Het eigen risico voor de zorgverzekering werd in 2008 ingevoerd bij de intrede van de zorgverzekering. Wat begon met 150 euro eigen risico in 2008, steeg in 2016 naar een bedrag van 385 euro. Vooral in het jaar 2013 was er een sterke stijging van het eigen risico: van 220 naar 350 euro. Inmiddels gaan er steeds meer stemmen op om het eigen risico niet verder te verhogen en daar lijken de onderhandelende partijen nu gehoor aan te geven.

DSW verlaagt het eigen risico

DSW is traditiegetrouw de eerste verzekeraar die de nieuwe zorgpremie bekendmaakt. Voor 2018 heeft DSW besloten om het eigen risico te verlagen naar 375 euro. Dit is opmerkelijk, maar doet DSW vooral om een statement af te geven. De zorgkosten rijzen de pan uit en daar wil DSW iets aan doen. Bovendien verlaagt DSW de zorgpremie in 2018 met ongeveer 6 euro per jaar. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat andere verzekeraars het voorbeeld van DSW gaan volgen.

Verhoging eigen risico

Zorgverzekeraars in Nederland bieden verzekerden de mogelijkheid om het verplichte eigen risico te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Dit levert verzekerden een premieverlaging op. Het is echter alleen aan te raden als je een spaarpotje achter de hand hebt en bepaalde zorgkosten zelf kunt dragen. Het is echter nog beter als je helemaal geen gebruik hoeft te maken van zorg. Dit weet je echter nooit van tevoren, dus is het maken van een zo’n goed mogelijke inschatting noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.