CZ-topman: Zorgkosten kunnen omlaag

CZ-topman: Zorgkosten kunnen omlaag

, door OverstappenZorgverzekering.nl

Volgens CZ-topman Wim van der Meeren kunnen de kosten van de gezondheidszorg omlaag als ziekenhuizen en artsen minder snel overgaan tot behandeling van aandoeningen zonder duidelijke medische noodzaak.

Goedkoper

De zorgkosten bedragen op dit moment 70 miljard euro en dit bedrag loopt voortdurend op. In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat ziekenhuisen dit jaar hun kosten met 2,5 procent mogen laten groeien. “Als je alle flauwekul niet meer behandelt, hoeven de kosten helemaal niet te stijgen. Dan kan het zelfs goedkoper”, stelt Van der Meeren. Onder flauwekul verstaat hij onder andere het weghalen van amandelen of de behandeling van vage klachten als ‘restless legs’ of etalagebenen. Er zijn zelfs ziekenhuizen die daar zelfs speciale poliklinieken voor inrichten, om zo hun omzet te vergroten. Ook operaties als het verwijderen van de galblaas blijkt in de helft van de gevallen geen aanwijsbaar medische effecten te sorteren, terwijl wel jaarlijks 135 mensen als gevolg van deze operatie invalide worden.

Gericht op omzet

De CZ-topman bekritiseerd de trend om van gezonde mensen een patient te maken, bijvoorbeeld via het promoten van ‘total body scans’. “Een gezond mens is volgens sommige artsen iemand die te weinig is onderzocht”, aldus Van der Meeren. Hij vindt dat artsen meer tijd zouden moeten steken in het goed voorlichten van hun patiĆ«nten, in plaats van direct over te gaan tot behandeling.”Maar artsen worden niet betaald voor een gesprek.” Artsen zijn sowieso teveel gericht om het draaien van omzet vindt Van der Meeren: “Ze denken teveel aan de centen.”

In 2013 besparen op uw zorgverzekering? Vergelijk dan nu op overstappen zorgverzekering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.