Boete zorgverzekering

Boete zorgverzekering

, door OverstappenZorgverzekering.nl

Voor je zorgverzekering moet je maandelijks premie betalen. Als je wat minder verdient, kun je zorgtoeslag krijgen. Toch komen sommigen in de financiƫle problemen en kan de zorgpremie niet meer worden betaald. Dat heeft gevolgen, ondermeer dat er een boete moet worden betaald.

Je wordt opgespoord!

Iedereen die verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten maar dat niet doet, wordt opgespoord en aangemaand om een verzekering af te sluiten. Verder kunnen er boetes volgen en uiteindelijk zal het College voor zorgverzekeringen (CVZ) een zorgverzekering voor deze onverzekerde personen afsluiten. De premie wordt dan automatisch ingehouden op het salaris of uitkering.

Stappenplan opsporing en boete

Minister Schippers van Volksgezondheid wil het aantal mensen zonder verplichte zorgverzekering terugdringen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er ongeveer 150.000 onverzekerden in ons land zijn. Die personen moeten dus worden opgespoord. Dat gebeurt via een bestandsvergelijking. Degenen krijgen eerst een brief van het CVZ met het verzoek alsnog een zorgverzekering af te sluiten. Is dit na drie maanden nog steeds niet gebeurd, dan volgt een boete van 340 euro. Wederom volgt een bestandsvergelijking met als dat nodig is een tweede boete. Blijft de persoon in kwestie vervolgens nog altijd onverzekerd, dan verzekert het CVZ diegene zelf bij een zorgverzekeraar. In het laatste geval moet de betreffende persoon een heel jaar lang een zogeheten bestuursrechtelijke premie van 1.350 euro betalen. Dat bedrag kan direct ingehouden worden op je salaris of uitkering.

Overstappen met boete?

Er altijd slimmeriken die bij een schuld proberen om een andere weg te kiezen door over te stappen naar een andere verzekeraar. In de wet staat echter dat dit niet mag. Er geldt bij een eerste aanmaning een opzegverbod voor de verzekerde totdat de betaling helemaal is gedaan. Als de verzekeraar het goed vindt dat een wanbetalende klant opzegt, kan deze persoon wel overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar dat komt natuurlijk zelden of nooit voor!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.