Betalingsregeling zorgverzekering

Betalingsregeling zorgverzekering

, door OverstappenZorgverzekering.nl

Als je de premie van je zorgverzekering niet (op tijd) betaalt, krijg je betalingsherinneringen toegestuurd van je zorgverzekeraar. Ook kan je een voorstel voor een betalingsregeling krijgen. Heb je na 6 maanden nog steeds niet je premies betaald, dan meldt jouw zorgverzekeraar je als wanbetaler aan bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Je blijft dan gewoon verzekerd bij je eigen zorgverzekeraar, maar je betaalt dan wel een hogere premie, die kan worden ingehouden op je salaris of uitkering.

6 maanden betalingsachterstand zorgverzekering

Als je een betalingsachterstand heb van 6 maanden, dan krijg je per post bevestigd dat je bent aangemeld als wanbetaler bij het CVZ. Als dat is gebeurd, betaal je geen zorgpremie meer aan je zorgverzekeraar. Je blijft daarentegen dus wel verzekerd voor de basisverzekering bij je eigen zorgverzekeraar. Als je ook een aanvullende verzekering hebt, kan je zorgverzekeraar deze beëindigen.

Je moet vanaf dat moment een hogere premie betalen aan het CVZ. Die premie heet een ‘bestuursrechtelijke premie’. De hoogte bedraagt 130% van de standaardpremie. En dat is weer de gemiddelde premie die zorgverzekeraars vragen voor de basisverzekering. Als je het niet eens met een bepaald besluit, neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Als je een uitkering op bijstandsniveau hebt, dan wordt alleen de standaardpremie van 100% ingehouden op je inkomen. De overige 30% betaal je via acceptgiro. Zorg dat je nooit een betalingsachterstand van zes maanden oploopt, want vanaf 1 januari 2013 houdt de uitkeringsinstantie de volle 130% in op uw inkomen. En dat betekent dus; nog méér schuld betalen.

Betalen van de bestuursrechtelijke premie

Als je bij het CVZ aangemeld bent als wanbetaler, dan geeft het CVZ dit door aan je werkgever, uitkeringsinstantie of pensioeninstantie. Je werkgever of instantie is wettelijk verplicht om de bestuursrechtelijke premie direct in te houden op je loon, uitkering of pensioen. Je werkgever of uitkeringsinstantie betaalt het bedrag vervolgens aan het CVZ.

Wanneer je geen (regelmatige) inkomsten hebt, ontvang je elke maand een acceptgiro van het CJIB. Je moet dan zelf de bestuursrechtelijke premie overmaken. Dit geldt eveneens als je inkomen onvoldoende is om de bestuursrechtelijke premie in te houden. Ontvang je een uitkering op bijstandsniveau, dan geldt dus tot 1 januari a.s. een aangepaste regeling (100% betalen en de overige 30% via acceptgiro).

Schuld aflossen bij je zorgverzekeraar

Met het betalen van de bestuursrechtelijke premie aan het CVZ los je de schuld bij je zorgverzekeraar niet af. Je kan daarvoor een betalingsregeling treffen met je zorgverzekeraar.

Schuld afgelost

Het CVZ stopt met inhouden van de bestuursrechtelijke premie wanneer jouw zorgverzekeraar je heeft afgemeld bij het CVZ. Dat gebeurt wanneer de openstaande schuld aan de verzekeraar is terugbetaald, of indien je een regeling voor schuldhulpverlening hebt getroffen. Je ontvangt dan schriftelijk bericht van het CVZ dat de inhouding of betaling van de bestuursrechtelijke premie stopt. Je eventuele werkgever, uitkeringsinstantie of pensioeninstantie ontvangt ook bericht dat er geen premie meer ingehouden hoeft te worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.